Nový web Applu v HTML5 je masturbací nad vlastním jádrem

Apple před několika dny spustil svůj nový web, který je napsán za pomoci stále se rozvíjejících standartů HTML5 a CSS3. Pomocí CSS3 je na webu dosaženo různých pěkných animací a přechodů. HTML5 se pak se svým stále dost nedostatečným video-tagem, který neumí fullscreen, stará o spouštění videí na Apple stránkách. Aspoň že člověk nemusí stahovat kdejaký quicktime balast aby si pustil reklamu na nejnovější Macbook Air. Přechod na HTML5+CSS3 bych hodnotil kladně kdyby ovšem nešlo cestou cíleného kriplení konkurence.

Jak jistě víte, tak 15. září byla veřejně zpřístupněna betaverze IE9. V několika následujících týdnech bychom se měli dočkat i IE9 Release Candidate verze. Celá filosofie IE9 jde směrem k HTML5 a CSS3, hlubší integraci webové stránky se systémem a stírání rozdílů mezi webovou aplikací a desktopovou aplikací. Microsoft se skutečně zaměřil na minimalistický design a dal možnost vývojářům webových aplikací pomocí speciálních meta-tagů upravovat i vzhled prohlížeče tak, aby odpovídal danému webovému obsahu.

Samozřejmě jsme chtěl vyzkoušet, kterak si IE9 vede na Apple.com stránkách kompletně předělaných do HTML5. Byl jsem sice překvapen, ale měl jsem to čekat. Pokud s IE9 přijdete na stránky Applu, žádných HTML5 videí ani CSS3 animací se nedočkáte. Apple kompletně tyto funkce pro IE9 nenabízí a přímo je blokuje. Ve zdrojovém kódu svých stránek doslova píše, že uživatelům s IE se budou stránky renderovat pomocí jádra z IE7. Nuže… stránky pěkné, ale jen pro ty “správné lidi se správným prohlížečem”

One Response to Nový web Applu v HTML5 je masturbací nad vlastním jádrem

  1. AdDragon says:

    Nojo, jsou to zelináři, co dodat…

Napsat komentář